Η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT) στις Αγχώδεις Διαταραχές
November 23, 2024Το Φαινόμενο της Νευροπλαστικότητας: Έχω τη Δύναμη να Αλλάξω
December 2, 2024Σίγουρα όλοι μας έχουμε λάβει συμβουλές από φίλους, οικογένεια ή ακόμα και αγνώστους, που αν τις σκεφτούμε λίγο καλύτερα, μάλλον δεν ήταν οι καλύτερες. Αν και δίνονται συνήθως με καλή πρόθεση, μερικές συμβουλές μπορούν να αποδειχθούν επιζήμιες, ειδικά όταν αγγίζουν ευαίσθητα ζητήματα όπως η ψυχική υγεία. Πάμε να δούμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες "κακές" συμβουλές που ίσως έχεις ακούσει – και γιατί καλό είναι να τις αγνοήσεις!
1. “Μην κλαις, είναι ένδειξη αδυναμίας”
Από τις πιο κλασικές κακές συμβουλές. Το κλάμα είναι ένας φυσικός τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων, και μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστικό. Η καταστολή των συναισθημάτων δεν τα εξαφανίζει, απλώς τα βάζει κάτω από την επιφάνεια, όπου μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.
2. “Απλώς σκέψου θετικά”
Αν και η θετική σκέψη έχει τη θέση της στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, δεν είναι πανάκεια. Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε δύσκολες καταστάσεις ή βαθιά συναισθηματικά προβλήματα μόνο με θετικές σκέψεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραβλέψεις των συναισθημάτων ή να δημιουργήσει πίεση να είμαστε συνέχεια "χαρούμενοι".
3. “Η δουλειά σε θεραπεύει”
Ενώ η εργασία μπορεί να προσφέρει νόημα και δομή, η αντίληψη ότι η δουλειά είναι η λύση σε όλα μπορεί να είναι καταστροφική. Η υπερβολική ενασχόληση με τη δουλειά ως μέσο διαφυγής από τα προβλήματα συχνά οδηγεί σε εξάντληση και επιδεινώνει την ψυχική υγεία.
4. “Πάρε το χρόνο σου για να το ξεπεράσεις... αλλά όχι και τόσο πολύ!”
Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε διαφορετικούς ρυθμούς στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, όπως το πένθος ή οι αλλαγές στη ζωή μας. Δεν υπάρχει ένα "σωστό" χρονικό όριο για να ξεπεράσει κανείς μια δύσκολη φάση. Πίεση για να "προχωρήσεις" μπορεί να προκαλέσει ενοχές και περισσότερο άγχος.
5. “Απλώς άφησέ το πίσω σου”
Μερικά ζητήματα δεν λύνονται απλά αγνοώντας τα. Όταν κάποιος αντιμετωπίζει ψυχικά προβλήματα, όπως άγχος ή κατάθλιψη, δεν αρκεί να "αφήσει τα πράγματα πίσω του". Χρειάζεται υποστήριξη, θεραπεία και, πολλές φορές, χρόνος.
6. “Αν σε αγαπούσε, δεν θα σου φερόταν έτσι”
Αυτή η συμβουλή ενδέχεται να παραβλέπει τις πολυπλοκότητες των σχέσεων και των ανθρώπινων συναισθημάτων. Οι σχέσεις είναι πολύπλοκες, και παρόλο που η κακομεταχείριση δεν πρέπει ποτέ να δικαιολογείται, οι άνθρωποι μπορεί να πληγώνουν τους άλλους ακόμα και χωρίς πρόθεση.
7. “Πρέπει να είσαι δυνατός/ή για τους άλλους”
Αυτό υπονοεί ότι δεν πρέπει να δείχνεις τις αδυναμίες σου και να προσποιείσαι ότι όλα είναι καλά, ακόμα κι αν μέσα σου καταρρέεις. Όμως, η φροντίδα της δικής σου ψυχικής υγείας είναι πρωταρχική. Δεν μπορείς να φροντίσεις τους άλλους εάν δεν φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου.
8. “Η αγάπη θα σου λύσει όλα τα προβλήματα”
Η αγάπη είναι σημαντική, αλλά δεν είναι η λύση για όλα. Ειδικά στην ψυχική υγεία, υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από τις σχέσεις μας με άλλους. Χρειάζονται και άλλες στρατηγικές, όπως η ψυχοθεραπεία και η αυτοφροντίδα.
9. “Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να αλλάξεις παραστάσεις”
Αυτή η συμβουλή μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση ότι μια απλή αλλαγή περιβάλλοντος θα λύσει τα βαθύτερα προβλήματα. Αν και η αλλαγή παραστάσεων μπορεί να είναι χρήσιμη, δεν αντικαθιστά την ουσιαστική επεξεργασία των εσωτερικών ζητημάτων που χρειάζονται φροντίδα.
10. “Μην ασχολείσαι με αυτά που σε στενοχωρούν, απλώς αγνόησέ τα”
Η άρνηση των αρνητικών συναισθημάτων δεν είναι βιώσιμη στρατηγική. Όταν αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας, αυτά συχνά επιστρέφουν πιο έντονα. Είναι πιο υγιές να αποδεχτούμε και να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας αντί να τα αγνοούμε.
11. “Είσαι πολύ νέος/νέα για να έχεις άγχος”
Το άγχος δεν έχει ηλικία. Οι νέοι άνθρωποι συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλο άγχος λόγω των προσδοκιών, της κοινωνικής πίεσης και των προσωπικών προβληματισμών τους για το μέλλον. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε την ψυχική τους κατάσταση.
Τι να Κάνετε όταν Λαμβάνετε Κακές Συμβουλές
Έχετε ακούσει κάποιες από αυτές τις συμβουλές; Η καλύτερη προσέγγιση όταν κάποιος σας δίνει μια κακή συμβουλή είναι να αναρωτηθείτε αν αυτή η συμβουλή ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες και αξίες. Είναι σημαντικό να ακούμε τον εαυτό μας και να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας, ενώ παράλληλα να ζητάμε βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας όταν χρειάζεται.
Κακές συμβουλές θα ακούσετε πολλές στη ζωή σας. Το σημαντικό είναι να επιλέγετε ποιες αξίζει να ακολουθήσετε και ποιες είναι καλύτερο να αγνοήσετε. Στο τέλος της ημέρας, η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας πρέπει να βασίζεται σε στρατηγικές που ταιριάζουν σε εσάς προσωπικά και όχι σε γενικές οδηγίες που μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.